Thursday, 20 October 2011

Surat tunjuk sebab kepada Aziz Bari hina UIA

Muhammad Faizal
KUALA LUMPUR, 19 Okt: Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) berkata, tindakan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pensyarah undang-undang, Profesor Abdul Aziz Bari adalah tragedi baru serta satu penghinaan kepada institusi pengajian tinggi (IPT) yang dihormati di negara ini.
"Saya berpendapat tindakan tersebut adalah satu tragedi dan juga penghinaan kepada institusi pengajian tinggi terutamanya UIAM, yang mana kita tahu universiti tersebut adalah sebuah universiti antarabangsa yang mendapat pengiktirafan dunia.
"Saya melihat seolah-olah ada tangan-tangan tentu yang mengarah agar dikeluarkan surat tunjuk sebab kepada Abdul Aziz," jelasnya ketika ditemui di parlimen.
Tambah Nizar lagi, pemberian surat tunjuk sebab itu sebenarnya telah menaikkan martabat Abdul Aziz sebagai seorang profesor.
Katanya, ia merupakan penghinaan kepada tokoh-tokoh akademik yang telah menggunakan kebijaksanaan mereka untuk berbincang serta membahas isu-isu yang ada di negara ini tetapi dikenakan tindakan jika tidak disenangi oleh pihak-pihak tertentu.
"Saya tekankan di sini seolah-olah ada satu arahan yang dibuat oleh pihak atasan barangkali ada pihak dalam Umno Barisan Nasional yang merasakan apa yang didedahkan oleh Abdul Aziz itu akan memberi kesedaran yang meluas kepada warga akademik dan juga rakyat.
"Sepatutnya yang dilakukan oleh kerajaan mahupun institusi pengajian tinggi adalah memberi kebebasan untuk mereka meluahkan pendapat kerana ia tidak melibatkan politik, malah beliau merupakan seorang profesor dan pakar dalam Perlembagaan Malaysia sudah tentu ia mempunyai sebab tertentu untuk berhujah jadi kenapa ia dihalang," sambungnya.
Nizar juga berpendapat tindakan itu merupakan satu sekatan untuk tokoh akademik bebas berpendapat serta merupakan satu sejarah baru dalam dunia akademik negara ini dan akan menyebabkan seluruh dunia memandang serong kepada institusi pengajian tinggi di Malaysia.
Sebelum itu, Abdul Aziz mengundang kontroversi berhubung kenyataan mengenai perlembagaan dan Raja-Raja Melayu.
Menurut sumber, Abdul Aziz diberikan surat tunjuk sebab itu petang tadi tetapi tidak jelas mengenai kandungan surat tersebut.
Abdul Aziz kini disiasat mengikut Akta Hasutan berikutan laporan polis Senator Ezam Mohd Nor pada 13 Oktober lalu.
Difahamkan sekurang-kurangnya lima laporan polis dibuat berhubung perkara yang sama.

PAS Ipoh Timur- Pelik di Malaysia ni, bila ada proffesor/pensyarah universiti memberi komen yang tersasar daripada pandangan kerajaan BN yang memerintah Malaysia ketika ini,dia akan dianggap cenderung kepada pembangkang, disuruh letak jawatan lah dan sebagainya dan akhir sekali diberi surat tunjuk sebab. Bila proffesor/pensyarah memberi komen yang memihak kepada mereka,pensyarah ini di "highlight' kan ulasan-ulasan mereka.Mereka ini telah buat kajian lah,mereka ini tokoh akademik yang sebenar, dan bla..blaa... sebabnya proffesor/pensyarah ini setuju dengan mereka. Macam mana lah Malaysia mahu memertabatkan universiti tempatan untuk berada di ranking yang terbaik dunia,sekiranya ulasan dan kritikan pensyarah/proffesor universiti yang tidak selari dengan mereka,mereka menganggap proffesor/pensyarah ini adalah penentang kerajaan.Ada hubungan dengan tokoh pembangkanglah dan sebagainya.Payah nak berkembang mentaliti pemimpin BN ini.Tunggu saja saat penolakan total rakyat Malaysia.Bosan tahap maksima.Fikir-fikirkan lah.Agak-agaknya proffesor yang keluar kenyataan Malaysia tidak pernah dijajah diberi surat tunjuk sebab tak?

No comments:

Post a Comment