Saturday, 13 August 2011

Jemputan kepada SPR untuk bargabung dengan BN bagi PRU13


KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan kaedah terbaik untuk memastikan proses pilihan raya di negara ini berjalan dengan bersih dan adil.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, isu pilihan raya bersih dan adil juga menjadi perhatian, komitmen parti dan bukan dimonopoli pihak lain semata-mata.

“Kita akan berunding dengan SPR dan pihak lain juga boleh berunding supaya SPR boleh merumuskan sesuatu kaedah yang boleh menjamin pilihan raya ini tidak boleh dipertikaikan.
“Kita (BN) bersikap terbuka dalam hal ini dan apa-apa formula yang baik kita akan bincang dengan SPR. Semoga salah anggapan ini seolah-olah BN tidak memperjuangkan prinsip ini (bersih dan adil) untuk mengadakan pilihan raya yang bersih dan bebas, BN dapat sangkal sama sekali,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN di sini, semalam.

Mengenai sidang khas Parlimen yang dituntut pihak pembangkang, Najib berkata: “Sampai pada masanya kita akan buat satu kenyataan nanti.” Sementara itu, beliau berkata Dewan Tertinggi BN menerima empat pertubuhan sebagai anggota bergabung BN iaitu Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia, Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia dan Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah.

Katanya, BN masih membuka permohonan mana-mana pertubuhan ingin bergabung dengan parti itu. - Bernama 
sumber berita : mertro online

Pas Ipoh Timur mengandaikan bahawa permohonan ini dibuat kepada SPR memandangkan hubungan parti politik itu dengan SPR kebelakangan ini amat-amatlah jelas keakrabannya.Kalau tak percaya boleh lihat  di sini.

No comments:

Post a Comment